home Türkçe Araştırmalar, Новости İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder mi?

İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder mi?

23 Haziran’da İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri yapıldı. 10,5 milyonu aşkın seçmen sandığa gitti. Seçimde Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu yarıştı. YSK sonuçalarına göre Ekrem İmamoğlu yüzde 54,21, Binali Yıldırım yüzde 44,99 oy aldı.

Bu seçimler birkaç açıdan istisnaidir. İlk önce, bu seçimler, şartlı olarak ülkenin farklı bölgelerini temsil eden iki adayın yarıştığı tekrar seçimdi. İkinci önemli özellik, tekrar seçimin, çok önemli bir sorundan değil, İstanbul’u kaybettiklerini anlamak istemeyen hükümetin hevesinden dolayı yapılmasıdır. Üçüncü özellik, seçimlerin Türkiye’nin ekonomik sisteminin % 30’unu oluşturan İstanbul ile ilgili olmasıdır.

En önemlisi, Türk toplumunun   Erdoğan’ın yenilmez olmadığını anlamasıdır.  Erdoğan’ın son yıllarda Türkiye’de yürüttüğü politika bu fiyaskoya yol açtı. Ancak Erdoğan’ın öngörülemez olduğundan  dolayı iktidar değişiminden  konuşmak biraz erkendir.

Bu sadece Belediye Başkanı’nın seçimiydi, ancak İstanbul’da kararların çoğunu Belediye Meclisi alıyor.  İmamoğlu ve arkadaşları oyların sadece % 30’unu oluşturuyorlar, aslında İmamoğlu çalışma sırasında sorun yaşayacak, hükümet isterse en basit kararlar için bile sorunlar çıkartabilir.

Bu seçimler, Türk sahnesinde  Erdoğan’dan daha az popülist olmayan yeni bir yıldızın ortaya çıktığı için önemlidirler ve bütün bunlar İmamoğlu’nun sonraki seçimlerde Erdoğan’ın asıl rakibi olacağı gerçeğine yol açacak, çünkü bu seçimlerde Erdoğan’dan memnun olmayanalar İmamoğlu’nun etrafına toplanmışlardı.

2023’e kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı kutlanacağı için  Kemalistler yoğun olarak aktif olacaklar. Cumhuriyet ise Kemal Atatürk tarafından kuruldu. 2023 öncesinde, Erdoğan da partisinde büyük  değişiklikler yapacak.   2023’te parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri de planlanıyor.

İktidar partisi, 17 yıllık tek başına iktidarının  ardından geri çekilmeye başlamıştır. Bundan  sonraki geri çekilme daha yoğun olacaktır. Dahası, İstanbul’da  ikinci defa yaşandığı  mağlubiyet AKP içinde sorunlar olduğuna dair söylentileri doğru çıkarıyor.

Erdoğan’ın taraftarları,  dindar, muhafazakar yaşam tarzına sahip olan Fatih ilçesinde 25 yıl içerisinde ilk defa kaybettiler. Erdoğan için İstanbul’un önemi ayrı. İstanbul İl Başkanlığını yaptığı Refah Partisi’nin adayı olarak 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Erdoğan, sandıktaki başarısını daha sonra da sürdürdü. Son 25 yılda İstanbul; Refah Partisi, Fazilet Partisi ve AKP tarafından yönetildi. Erdoğan’ın sözlerine göre İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır. Ve İstanbul’u Kemalistler kazandı.