home Türkçe Araştırmalar Öğretmen mesleğinin önemsizleştirilmesi

Öğretmen mesleğinin önemsizleştirilmesi

24 Kasımda Türkiye’de  öğretmenler günü kutlandı.  Her 24 Kasım’da öğretmenlerin  sorunlarını görmezden gelip, artık ezberlenmiş  cümleler kuruluyor, öğretmenliğin çok kutsal ve onurlu meslek olduğundan söz ediliyor. Türkiye’deki eğitim sistemi  sıklıkla eleştirilip  tartışılıyor, ancak öğretmen meselesini çözmeden eğitim sistemine dair hiçbir şey çözülemez.

Türkiye’de  eğitim 2002 yılından bu yana defalarca sistem değişikliği yaşamıştır. 15 yıllık AKP iktidarında 6 kez Milli Eğitim Bakanı değişmiş, her yeni bakan kendi yöntemlerle eğitim sistemini şekillendirmeye çalışarak,  sistemi daha karmaşık hale sokmuştur.  AKP’nin iktidarda olduğu 15 yıl içinde öğretmenlerin maaşları rakamsal olarak artmış, ama  bu hala insanca yaşamak için yetmiyor.  24 Kasım Öğretmenler günü kutlanırken Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) “Bir Bakışta Eğitim 2017” raporunu yayımladı. Rapora göre Türkiye öğretmenleri diğer ülkelerdeki meslektaşlarına kıyasla daha az maaşla, daha çok iş yapıyorlar.  Raporda Türkiye’de 15 yıldan fazla  deneyimi olan bir öğretmenin yıllık  31 bin 877 dolar ücret alarak dünya öğretmenler maaş liginde son sıralarda bulunduğu belitiliyor. Türkiye’de öğretmenlerin  üçte ikisi hayatını sürdürebilmek için ek işler yapmaya gerek duyuyor, yüzde 74’ünün bankaya borcu bulunuyor. Maaşların yetersizliğinden   yaşandığı sıkıntılar öğretmen mesleğine karşı  saygınlığı  yok ediyor. Öğretmen maaşlarının az olduğundan üniversite adaylarının bu mesleğe yönelmeleri çok az oluyor. Üniversite adayı gençler  tercihlerini son olarak öğretmenliğe kullanıyorlar. Dolayısıyla  öğretmen yetiştiren fakültelere üniversite giriş sınavında en düşük puan alan öğrenciler alınıyorlar. Mezun olanlar  ise öğretmen maaşlarının az olduğundan  başka alanlarda işe giriyorlar.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra hükümet  pek çok alanda olduğu gibi eğitime de darbe etti.   KHK’lar ile  FETÖ suçlamasıyla muhalif yüz binlerce öğretmen adil olmayan bir şekilde    ihraç edild.  Bu,  yüzlerce okulda öğretmen açığının yaşanmasına neden oldu.   Özellikle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı doğu illerde ihraç edilen öğretmenlerin sayısı  oldukça  yüksektir. Hükümet baskıcı politikasını öğretmelere de kullanmaktadır. Öğretmenler protestollar, yürüyüşler, en basit bir basın açıklamasına bile katılsalar maaşlarından  kesiliyor, mutlaka ceza alıyorlar.

Ülke ve ekonominin kalkınması doğrudan  eğitimin gelişmesine bağlıdır.  Geri kalmış ülkelerin kalkınamamalarının nedeni, eğitime  gereken önemin verilmemesidir. 2002 yılından beri   eğitime  ayrılan bütçe  gittikçe azalıyor.   Eğitim-İş’in yaptığı  “Öğretmenlerin Ekonomik, Mesleki ve Sosyal Durumlarına İlişkin Öğretmen Görüşleri” adlı  araştırmaya göre sekiz yıllık kesintisiz eğitim sistemine  geçildiği 1998 yılında,  eğitime  bütçenin yüzde  30,03’ü,  2002 yılında yüzde  17,18’i  ayrılırken, bu oran 2018 yılında yüzde 8,36’ya gerilemiştir. Bu azalma hükümetin eğitimi ne kadar önemsediğini göstermektedir. Türkiye öğretmenlerin sorunlarını çözmeden eğitim sisteminin sorunlarını çözemez.