home Türkçe Araştırmalar Darbe girişiminden sonra Türkiye’de demokrasiye aykırı olan eylemler

Darbe girişiminden sonra Türkiye’de demokrasiye aykırı olan eylemler

15 Temmuz’da Türkiye’de meydana gelen darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma ve operasonlar kapsamında gözaltı ve tutuklama işlemleri sürüyor. Gözaltına alınan şahıs 18 bin 699, tutuklu sayısı 10 bin 137,  şehitlerin sayısı 237, yaralı sayısı 2 bin 191 dir. 89 gazeteci, yazar ve gazete yöneticisi,  21 askeri hakim hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Darbe girişiminden sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinde ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarında devam eden tasviye dalgası devam ediyor. Fetullahçı Terör Örgütü’ne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunmakta suçlayarak 1389 askeri personel Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edildi.  Daha önce ilk OHAL kararnamesiyle 1684 asker ihraç edilmişti. İhraç edilen toplam asker sayısı 3073’e ulaştı. Özel Kuvvetler Komutanlığından ise 100’ün üzerinde subay ve astsubay ihraç edildi. Jandarmada 1196 asker ihraç edildi. Aralarında general, subay ve astsubaylar  var. Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilenlerin arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başyaveri Albay Ali Yazıcı da yer aldı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan Silahlı Kuvvetlerini kendi kontrol altında tutmak için  bir sıra değişimler yapıyor. Askeri okullar kapatılacak.  Tüm okullardan, harp okullarına giriş olacak. Milli Savunma Üniversitesi kurulacak ve  rektörünü Cumhurbaşkanı seçecek. Milli Savunma Üniversitesi’nin altında Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu, Deniz olacak. Jandarma akademisi kurulacak.

Darbe girişiminden sonra Türkiye’de demokrasiye aykırı olan eylemlerden biri de idam cezasını geri getirme isteğidir.  Kısıklı’da konuştuğunda Erdoğan   “İdam isteriz” sloganlarına “Sizin bu talebinizi biz yok sayamayız” karşılığını verdi. «Meclis’ten idam kararı çıkması halinde ben Cumhurbaşkanı olarak bunu onaylayacağım» diye konuştu. 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra darbeye teşebbüs eden ve karışanların cezalandırılması için idam cezasının gündeme gelmesi Türkiye’de olduğu kadar dünyada da geniş yer buldu. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Ankara’nın idam cezasını yeniden uygulanması halinde Brüksel’in üyelik sürecinin durdurulacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Türkiye’nin demokrasiyi terk ederse NATO üyeliğinin riske gireceği uyarısını yaptı. Son günlerde Türkiye’de yapılmış kamuoyu yoklaması sonucunda “vatan ihanet ve terör suçlarında idam cezasını destekler misiniz” sorusuna nüfusun % 91,5 i “desteklerim” cevabını verdi.