home Türkçe Araştırmalar ABD’nin Suriye’den çekilme kararının jeopolitik sonuçları

ABD’nin Suriye’den çekilme kararının jeopolitik sonuçları

19 Aralık’ta ABD başkanı Donald Trump,  Twitter’den paylaştığı bir videoda IŞİD’e karşı «zaferini» ilan etti.  ABD Başkanı videoda «Onları fena halde yendik. O toprakları geri aldık. Şimdi askerlerimiz için eve dönme vakti» diye konuştu. Donald Trump, aynı zamanda Twitter hesabında şöyle yazmıştı.  «Suriye’de IŞİD’i yenilgiye uğrattık, Trump başkanlığı sırasında orada olmak için tek nedenim buydu.» Daha sonra Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders şu açıklamayı yaptı: «IŞİD’e karşı Suriye’de kazanılan bu zaferler, Küresel Koalisyon’un ya da harekatının sona erdiğine işaret etmiyor. Harekatın yeni aşamasına geçerken ABD askerlerinin eve geri dönüşünü başlattık.»  Yaklaşık 2000 Amerikan askerinin derhal ve tamamen geri çekilmesinin yaklaşık 30 gün süreceği konuşuluyor.

Peki bu kararın siyasi ve jeopolitik sonuçları ne olacak?

ABD’nin bu kararı Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu an meselesi iken alınması dikkat çekicidir. 12 Aralık’ta Türkiye  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırat’ın doğusundaki PYD’ye yönelik bir sınır ötesi operasyonun sinyalini vermişti. Kürtlere yönelik olası operasyon aylardır Ankara-Washington hattında gerginlik yaratıyordu. Kuzey Suriye, özellikle Kürtlerin yaşadığı bölgeler ile ilgili Ankara’nın hedeflerinin gerçekleştirilmesine ABD’nin bu bölgelerde  bulunması engel oluyordu. ABD’nin böyle bir kararı, Türkiye ve diğer müttefikler ile varılmış anlaşmanın sonucu olabilir.

Belki de, ABD bu adımla,  Ankara’nın yapacaklarının Astana formatındaki ortaklarının menfaatlerine aykırı olacağı için Türkiye-Rusya-İran ilişkilerinde tartışmalara yol açmaya çalışıyor. Suriye’den çekilme kararı ABD’nin Orta Doğu’dan ayrılmak niyetinde olduğu anlamına gelmiyor, Amerika dış politikasının  gündeminde İran’a karşı çeşitli eylemlerin programı var ve bekli de Washington Suriye’den çekilerek  tamamen İran konusuna odaklanmaya çalışıyor.

ABD’nin Suriye’den çekilmesi,  Suriye’deki  Kürt güçlerinin Türk saldırısının önünü almak için  Suriye hükümetiyle işbirliği yapmasını sağlayabilir,   bu da Suriye ile Türkiye arasında gerginliğe, hatta çarpışma tehlikesine neden olabilir.

ABD askerlerinin  çekilmesinden sonra Washington’un en önemli müttefiki Kürtlerin kaderi  Türkiye ve Esad’ın eline kalacak. Türkiye ise Kürt fobisinden dolayı, yıllar boyunca   DAEŞ’e karşı savaşan ve DAEŞ’i kısmen yenilgye uğratan    YPG-PYD’yi yok etmek için   oraya  harekât düzenleyecek.  Türkiye, gerçek teröre son vermek için yıllardır canlarını veren Kürtleri terörle mücadele altı altında yok etmeye  hazırlanıyor.